Meny

Från idé till verklighet

Frägsta Mejeri

Om mejeriet

Starten - vår historia

Går det att tillverka mozzarella fior di latte av svensk komjölk?

Den frågan ställde sig Roberto Carvutto, som sedan 2012 importerar italienska livsmedel till Sverige.

Roberto är bosatt i Örnsköldsvik, men uppvuxen i Apulien på den italienska klacken. I hans hemstad Gioia del Colle finns över 30 mejerier som tillverkar mozzarella av komjölk. Här har färsktillverkade mozzarellaknutar en naturlig plats på matbordet och Gioia del Colle kallas ofta för mozzarellastaden. År 2020 fick mozzarella från Gioia del Colle skyddad ursprungsbeteckning (DOP).

Mejeriprojektet i Hälsingland startades 2018 tillsammans med svenskitalienske Henrik Rugolo, som sedan 2011 driver Frägsta Hälsingegård i härlig lantmiljö utanför Hudiksvall. På Frägsta Hälsingegård kan du kombinera en konferens eller avkopplande vistelse med god italiensk mat. På menyn hittar du förstås produkter från Frägsta mejeri.

Previous
Next

På väg - mejeriet byggs upp

Vi arbetar med en fantastisk och närproducerad råvara: mjölk från gårdar i Hälsingland. Men det har krävts en hel del testande för att skapa de produkter vi säljer idag. Det är nämligen svårt att tillverka mozzarellaprodukter av svensk mjölk, eftersom den skiljer sig i protein- och fetthalt från den italienska mjölken.

Vi har fortsatt att utveckla våra produkter och utökat sortimentet successivt. Genom åren har vi även byggt ut och anpassat lokalerna för vår växande verksamhet.

Vi tillverkar bland annat:

  • mozzarella fior di latte
  • burratina
  • nodini/mozzarellaknutar
  • stracciatella
  • ricotta
  • stekost
  • smör

Guld - en delseger

Frägsta mejeri har deltagit i SM i Mathantverk två gånger. 2018 vann mejeriet två guldmedaljer i kategorin Övrig Ost för ricotta och mozzarellaknutar. År 2019 vann mejeriet ytterligare en guldmedalj i samma kategori, denna gång för burratina.

Guldmedaljerna var en bekräftelse på att vi var på rätt väg. Sedan dess har vi växt ytterligare. Vi producerar året runt och sommartid når vi full kapacitet på omkring två ton färdiga mejeriprodukter i veckan.

Våra kunder finns längs Norrlandskusten, från Luleå till Stockholm, men även i Mälardalen, Östersund, Värmland och på västkusten

Nya mål - vi fortsätter framåt

Vi har visat att det går att tillverka mozzarella fior di latte av svensk komjölk – och att produkten uppskattas av både restauranger, pizzerior och privatpersoner.

Men vi står inte stilla.

Vi fortsätter hela tiden att utveckla vårt sortiment. Nu är målet att du ska kunna hitta våra produkter över hela Sverige, på en meny eller i en kyldisk nära dig.

Fortsätt gärna följa vår resa på Instagram eller Facebook!

PERSONAL